Coşkun Aral ve Belgeselcilik

Coşkun Aral ve Belgeselcilik

 

 Yıllarca uluslararası savaş fotoğrafçısı olarak bilinen Coşkun Aral, son yıllarda belgesel yapımcısı olarak da, kültür hayatımıza zenginlik ve derinlik kazandırmaktadır.

 

Doğru zamanda doğru yerde bulunmasını çok iyi bilen Aral, yıllarca dünya çapındaki dergi ve gazetelerde değerli fotoğraflarıyla büyük başarılara imza attı. Macerayı ve gezgin olmayı seven Coşkun Aral, kendi meslek dünyasında bir idol olarak görülmektedir. Bugün belgesellerle dolu sakin ve mütevazı bir yaşam sürüyor.

 

İsteyerek ve tasarlayarak basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında başlayan Coşkun Aral,  altı yıl sonra meslek hayatının en önemli olayını yaşadı. 14 Ekim 1980 günü içinde kendisinin de yolculuk yaptığı kaçırılan Diyarbakır uçağında dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi.

 

1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi. Time, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına fotoğrafçı olarak mesleğini sürdürdü.

 

2006’da Türkiye’nin ilk belgesel ve gezi kanalı olan İz TV’yi kurdu. Böyle bir kanalın kurulması kişisel olarak beni çok mutlu etti. Bunu ülkem adına yıllarca bir eksiklik olarak görmüştüm. İşin başında Coşkun Aral’ın olması beni ayrıca mutlu etti, etmeye de devam ediyor. Gezi ve tarih başta olmak üzere kültür, macera, doğa, sağlık, yemek ve çocuk programları İz TV’yi izleyenleri mutlu ediyor. İz TV kaliteli bir yayıncılık anlayışının en güzel örneklerinden birisidir. Dünyanın uzak köşelerinin, değişik kültürlerinin, farklı yüzlerinin özellikle Coşkun Aral’la ekrana taşınıyor olması gerçekten büyük bir mutluluk.

 

Coşkun Aral, “Dünyada sayısız fotoğraf çektim. Birçok belgesele imza attım. Televizyonlarda programlar yaptım. Çok önemli ödüller aldım. Tüm bunları yaparken amacım insanlara bilgi taşımaktı aslında. Ve bu yolda bazen gazeteyi, bazen fotoğraf makinesini, bazen televizyonu, bazen de kitapları araç olarak kullandım.” diyor.

 

Fotoğrafa baktığım zaman yaptığı işle hayatımızı renklendiren ve zenginleştiren insanı görüyorum. Dünyayı ve Türkiye’yi dolaşıyor. Gördüklerini bizlerle paylaşıyor. Paylaşmanın verdiği zenginliği yaşayan bir insan var karşımda.

 

Coşkun Aral nitelikli bir yayıncılıkla hayatımıza anlam ve değer kazandırıyor. İyi ki var…

 

Biraz soluklanıp yeni bir fotoğraf çekme sürecine hazırlanmak istiyorum. Bir süre sonra yeni fotoğraflar ve yorumlarla tekrar sizlerle birlikte olmak dileğiyle yazılarıma ara veriyorum. İlginiz için siz değerli okurlarıma ve gazetem Hürriyet’e teşekkür ediyorum.