ESKİ BAYRAMLAR

ESKİ BAYRAMLAR

Gelin de bayramı Fatih’te seyredin, zira

Hayale, hatıra sığmaz o herc ü merc-i safa,

Kucakta gezdirilen bir karış çocuklardan

Tutun da, ta dedemiz demlerinden arta kalan,

Asırlar ölçüsü boy boy asali nesle kadar

 

Mehmet Akif Ersoy’un ‘’Bayram’’ isimli şiirinde belirttiği gibi bayramlardaki birliktelik ve mutluluk her zamankinden farklı olarak hayale sığdırılamayacak kadar güzeldir. Bayramların bu güzelliğini bugünlerde bulamıyoruz ve o günleri yaşamış bireyler olarak özlemle anıyoruz. Geçmişteki mutlu bir ana duyulan özlemi ifade eden nostalji, kendisine en fazla günümüzün bayramlarında yer buluyor.

Eski dostluklar, eski komşuluklar gibi eski bayramlar da özlemle anılıyor. “Nerde o eski bayramlar” diyen çok sayıda insan olduğunu biliyorum. Kırgınlıkların ortadan kalktığı, aile bireyleri, komşular ve dostlar arasında ziyaretlerin, sıcak buluşmaların yaşandığı bayram günleri maalesef mazide kaldı.

Günler öncesinden bayram hazırlığı bir telaş eşliğinde başlardı. Bayramlıklarını giymiş çocukların mutluluğu unutulmaz karelerden birini oluştururdu. Hele bir de bayram harçlığı verilmişse değmeyin keyiflerine. Ziyaret edilen ve elleri öpülen büyükler, adeta çocuk neşesi ve mutluluğu sergilerdi. İkram edilen şeker ve tatlılar eşliğinde huzurlu günlerdi o günler.

Günümüzde ise o huzurlu günler tatil yapmak için bir yerlere kaçma modasıyla toplumdan uzaklaşmaya başladı. Günümüzün modern insanı yalnız kalmak istiyor. Paylaşmayı, başkalarına vakit ayırmayı gereksiz buluyor. Eskiden günler öncesinden bayrama hazırlık yapılırdı, şimdilerde günler öncesinden tatile hazırlık yapılıyor.

Fotoğrafta yer alan pencere önündeki yaşlı kadın, bana eski bayram günlerinde ziyaretçilerini bekleyen yaşlıları hatırlatıyor. Ziyaret edilmek, önemsenmek o yaşlarda en fazla ihtiyaç duyulan şeydir. Bencilliğe zirve yaptıran modernlik, insan ilişkilerini darmadağın ederken en ağır sosyal darbeyi yaşlılar alıyor.

Huzurlu eski bayram günlerinde, Barış Manço’dan dinlemeyi çok sevdiğimiz bir şarkı vardı:

Sen gittin gideli içimde öyle bir sızı var ki

Yalnız sen anlarsın

Sen şimdi uzakta cennette meleklerle bizi düşler ağlarsın

Bugün bayram erken kalkın çocuklar

Giyelim en güzel giysileri

Elimizde taze kır çiçekleri üzmeyelim bugün annemizi

Şarkının sözlerinde ‘’üzmeyelim bugün annemizi’’ var ama gelin biz sadece annemizi değil hiç kimseyi üzmeyelim, eski bayram geleneğine vakit kaybetmeden geri dönelim. Sevginin ve dostluğun kök salmasında bu gelenek son derece önemli bir role sahip. O günler geri gelsin, hepimiz çok şey kazanacağız.