MİMOZA MEVSİMİ

MİMOZA MEVSİMİ


Öpüp okşayamam ben seni,
mimoza çiçeğimsin.
Alaca karganın gülüsün,
ellerin çiçeğisin.
Değişmem dünyaya seni,
gitme sevdiğim.

Volkan Konak’ın ‘’Mimoza Çiçeğim’’ isimli şarkısında olduğu gibi mimoza çiçeği sarı rengiyle platonik aşkın tanrıçasıdır adeta. ‘Kimsenin değil herkesin olurum, görselliğimle çevrenin letafetine kurban olurum’ der. Ellerin çiçeği olduğu için de öpüp okşayamıyorsun.
Mimoza ağaçlarının sapsarı çiçekler açması doğanın canlanmaya başladığının işaretidir. Canlanan sadece doğa değildir aynı zamanda duygularımız da canlanır mimoza mevsiminde tıpkı şarkının sözleri gibi.
İnsana ferahlık veren sarı renkleriyle kasvetli kış günlerinin geride kaldığını müjdeleyen mimoza mevsiminde sokakları, parkları, bahçeleri ve evlerin önlerini süsleyen sarı renkli mimozalar, bir ayçiçeği tarlasında olduğu gibi büyüleyici bir güzellik sunuyor.
Sevinç, coşku ve uyanış mimoza mevsiminin getirdikleridir. Yeni bir aşka yelken açar gibi doğaya koşmak gerekir mimoza mevsiminde. Yaşama sevinci, hayata bağlanma arzusu tazelenir bu güzel mevsimde.
Çok farklıdır mimoza mevsiminin sabahları. Doğanın etrafa yaydığı enerji güne başlarken canlılık verir insana. Bakmak ile görmek arasındaki farkı bilmeyenler yaşayamaz mimoza mevsiminin güzelliğini. Sarı renkli mimoza çiçekleri dikkatli gözlere büyük bir mutluluk yaşatır. Sarı çiçekleriyle insanı mest eder mimozalar.
Ahmet Fidan, mimoza güzelliğine şu şekilde dikkat çekiyor: “Dünyada bin ikiyüze varan çeşidiyle, kimyasal ve psikolojik bir filtredir mimozalar afet görüntüleriyle. Adeta çevresini dantel gibi işlenmiş çiçekleriyle büyüler.
Akasyagillerden olsa da dikenleri yoktur mimozanın. Çünkü o savaşı değil barışı temsil eder. Çiçeğinin keskin sarı değil de pastel sarısı olması da yine onun iç dengesinin görünümüdür.
Mimoza doğayı ve insanları çok sever, ilgi onun vazgeçilmezidir. Bu nedenle yapraklarını dökmekte acele etmez diğer ağaçlar gibi. Kışın taa başına kadar korur onları gölge etsin diye insanlara…”
Fotoğraf mimoza çiçeklerinin güzelliğini söze gerek bırakmadan ortaya koyuyor. Debdebenin geçer akçe olduğu bir dönemde mat sarı renkler, mütevazı kalınarak da bir değer yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor…
Nazım Hikmet’in ‘’Çekilmez Bir Adam’’ isimli şiirindeki

uykusuz, aksi, lanet.
yine her sefer ki gibi haksızım,
e sebep yok biliyorum,
olması da imkânsız,
bu yaptığım iş ayıp, rezalet.

Dizelerindeki ruh halini değiştirebilmek için mimoza mevsiminde yaşama sevinci, hayata bağlanma arzusu tazelendiğinden dolayı doğaya koşmak gerekir.