NEREDE O ESKİ ÇOCUKLUK GÜNLERİMİZ

NEREDE O ESKİ ÇOCUKLUK GÜNLERİMİZ

Uçurtmam bulutlardan yüce,

Zıpzıplarım pırıl pırıldır.

Ne güzel dönüyor çemberim;

Hiç bitmese horoz şekerim!

Cahit Sıtkı Tarancı’nın ‘’Çocukluk’’ şiirinde yazdığı gibi ‘’hiç bitmese horoz şekerim’’ benim için hep hiç bitmese çocukluk günlerimdir. Şimdiki çocuklara baktığım zaman hep üzülüyorum ve nerede o eski çocukluk günlerimiz diyorum.

Fotoğrafa baktığım zaman dizlerinden yere eğilmiş, yüzünde bir tebessümle dönen topacı eline almaya çalışan çocuğu ve arkadaşlarını görüyorum. Tıpkı çocukluğumda ki gibi… Sadece topaç oynarken değil bütün oyunlarımızda hep hareket, neşe ve arkadaşlarımızla paylaşım veya tatlı bir rekabet vardı. Şimdiki çocuklara baktığım zaman ders çalışırken sürekli bilgisayarın veya masanın başında hareketsiz kaldıkları yetmiyormuş gibi dinleniyoruz dedikleri zaman diliminde de yine oturdukları yerden, hiç hareket etmeden saatlerce bilgisayarın veya cep telefonlarının oyunlar kısmında sürekli oyun oynuyorlar. Sanal ortamda kazandıkları puanlar ile mutlu olmaya çalışıyorlar. Baktığınız zaman oyun oynarken ya tek başına veya en fazla bir arkadaşı ile oynuyor. Kendi çocukluğumuzu hatırladığımda, fotoğrafa baktığımda şimdiki çocuklar için içim yanıyor.  Misafirliğe gittiğimde anne ve babaya çocuğu sorduğumda amcası dersini yeni bitirdi, dinleniyor yanıtı aldığımda odasına gidiyorum ve dinleniyor denilen çocuğun ekran başında, bütün dikkatini, hareketsiz kalarak oyuna verdiğini gördüğümde içim yanıyor. Sizce bu gerçekten dinlenmek mi?

Fransa’da 0-3 yaş arası çocuklara işitme ve görmede problem yarattığı için televizyon izlemelerini yasaklamışlar. Yasağın amacı gelecekleri olan çocukları korumak . Sağlıklı düşünüp, başarılı ve mutlu olmaları için hareket halinde, hayatın içerisinde, güzel oyunlarla paylaşarak yaşamalarını sağlamalıyız. Etrafınızdaki çocuklara baktığınızda her şeyden hemen sıkılan, mutsuz ve mücadele ruhu olmayan obez çocuk sayısında artış var.

Anne ve babalar çocuğumuzu seviyorsak onları doğayla baş başa büyütürken teknolojinin nimetlerinden yararlandırıp beraberinde hayatı öğreterek büyütmeliyiz. Cep telefonu, televizyon veya bilgisayarla ilgili isteklerine sınır koymasını bilmeliyiz.