İNSAN EMEĞİ VE TEKNOLOJİ

İNSAN EMEĞİ VE TEKNOLOJİ

Yapıcılar türkü söylüyor

Yapı türkü söyler gibi yapılmıyor ama.

Bu iş biraz zor.

Yapıcıların yüreği

bayram yeri gibi cıvıl cıvıl

ama yapı yeri bayram yeri değil.

yapı yeri toz toprak.

Çamur, kar.

Yapı yerinde ayağın burkulur

ellerin kanar.

Nazım Hikmet’in ‘’Kan ter içinde’’isimli şiirindeki gibi üretimin yapıldığı yerde, toz toprak arasında, kan ter içinde, elleri kanarcasına insanlar çalışarak ekmek paralarını onurlarıyla kazanmaya çalışırken teknolojinin şekillendirdiği dünya tüm zamanların üretim anlayışından farklı bir üretimin doğmasına yol açıyor.

Bilgi, teknoloji ve üretim üçgeninde bilgi tabanlı yeni bir ekonominin doğmakta olduğuna dikkat çekilmekte ve bilgi, üretimde merkezi bir konuma gelirken, üretimde insan emeğinin yerini gelecek zamanda robotlar daha fazla üstlenecek.

Önümüzdeki yıllarda gelişmiş ülkelerde yaygınlaşacak olan yeni teknolojilerle insanlığın üretim hayatında köklü değişiklikler olacak. Eyüp Elmas, bu önemli konuda şunlara dikkat çekiyor; “Endüstri 4.0, son 5 yılın bilim ve sanayi alanında en çok konuşulan konuların başında geliyor… ‘Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011 yılında Hannover Fuarı’nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları dördüncü sanayi devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti’nde sundu. 8 Nisan 2013 tarihinde Hannover Fuarı’nda ise çalışma grubu Endüstri 4.0 nihai raporunu sundu’

‘Birinci sanayi devrimi su ve buhar gücüne dayalı üretim idi. İkinci sanayi devrimini elektrik enerjisi kullanımı başlattı. Dijital kullanımı, bilişim üçüncü devrim oldu. Şimdilerde başladığı varsayılan dördüncü devrimin, gelecek on yılın sanayisini şekillendireceği söyleniyor.’

Günümüzde ‘akıllı teknolojiler’ çok yönlü çalışılıyor ve tartışılıyor. Akıllı binalar, akıllı otoparklar, akıllı otomasyon sistemleri vb. daha birçok konu günümüz ve geleceğin teknolojileri arasında yer alıyor.

Bilişim teknolojileri ile sanayiyi entegre etmemiz, üretim ve otomasyon sistemlerimize dâhil etmemiz ve böylece akıllı üretim ve akıllı fabrika dönemini başlatmamız gerekiyor.

Endüstri 4.0 tam da bunu söylüyor… Endüstri 4,0 ile Bilişim ve teknoloji tam entegre edilecek, emek yoğundan teknoloji yoğun üretimlere geçilecek, işçi gücünden teknoloji kontrolüne geçen sistemler ile makine kontrolü artacak, otomatik sistemler dolayısıyla ihtiyaç olan iş gücü azalacak.

Düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemleri hâkim olacak…”

Fotoğrafa baktığım zaman demirci atölyesinde kızgın demiri döven, ter içinde kalmış adamları görüyorum. Gelişen teknoloji üretim hayatını kökten değiştirecek. İnsan emeği gereksizleşirken toplumsal yaşam acaba bundan nasıl etkilenecek?

Yeni teknolojilerin yararlarını tartışırken getireceği olumsuzlukları da unutmamak gerekiyor.