YETERKİ ONURLU OLSUN

YETERKİ ONURLU OLSUN

Bugün açız yine evladlarım, diyordu peder.

Bugün açız yine; lakin yarın, ümid ederim,

Sular biraz daha sakinleşir… Ne çare, kader!

Tevfik Fikret’in  ‘Balıkçılar’ isimli şiirinde belirttiği gibi hayatı devam ettirmek için suların biraz daha sakinleşip balıkların avlanacağı anı beklemek gerekiyor. Evi geçindirebilmek için kimimiz  balıkları beklerken, kimimiz  de ayakkabısını boyamaya geleceklerin yolunu bekler.

Hayat birçok insan için zorluklarla doludur. En zor olanı, hiçbir güvenceye sahip olmadan hayata tutunmaya çalışmaktır. Düzenli bir gelir veya maaşın olması, gelecekte emeklilik hakkına sahip olmak, yılın belli bir döneminde kısa süreliğine de olsa tatil yapma olanağının olması, sıcağa ve soğuğa karşı korunaklı bir ortamda çalışmak her insana çok istese de maalesef nasip olmuyor.

Fotoğrafa baktığım zaman yaz, kış demeden ayakkabı boyayıp fırçalayan birinin zamanla fırçanın şeklini almış elini ve ekmek teknesi olan boya sandığını görüyorum. Hayata tutunmaya çalışan bir insanı elinde boya izleriyle görüyorum. Avucunda kazandığı bozuk paraları görüyorum. Hayatı güvencede olan için cepteki bozuk para bir rahatsızlık nesnesi olurken hayatı güvencede olmayan için mutluluk kaynağıdır. Tomarla kâğıt parayı belki rüyasında gören boyacı, gerçek hayatta her gün bozuk para kazanmanın mücadelesini veriyor. Geçindirilen ev, okutulmak istenen çocuk için bozuk para çok önemli. Bazıları hayatı ve insanları bozuk para gibi harcarken fotoğraftaki boyacı, bozuk para kazanmanın mücadelesini veriyor. Bunu emek sarf ederek, onurunu koruyarak yapıyor. Ataol Behramoğlu’nun, “yaşamak görevdir yangın yerinde, yaşamak insan kalarak” sözlerini hatırlatırcasına hayatını kazanıyor boyacı insan…

En zor olanı başarmaya çalışıyor. Her türlü güvenceden mahrum birisi olmasına rağmen dilenmek veya çalmak yerine onurlu bir şekilde hayatını kazanmanın mücadelesinde. Bir boya sandığı ve fırça, sıcağa ve soğuğa karşı korunmasız çalışma ortamı, dört mevsim ara vermeksizin çalışma zorunluluğu, emeklilik ve sağlık güvencesinden mahrumluk, “boya ama parlamazsa para yok” diyenlerin cakası eşliğinde hayatını onurlu bir şekilde kazanma mücadelesi var bu fotoğrafta.

Çocuklarımıza onurlu olmayı öğretebilirsek onurlu kazanmayı ve onurlu yaşamayı öğrenerek elde ettiklerinin kıymetini bilip sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamış oluruz.