EKMEK KAPISI

Paydos saatlerinde yollara dökülen,
Soluk benizli insanlarıyla.
Siyah akar Zonguldak’ın deresi
Yüz karası değil, kömür karası
Böyle kazanılır ekmek parası

Orhan Veli’nin ‘’Yüz Karası Değil Kömür Karası’’ isimli şiirindeki gibi ekmek parası kazanmak için saatlerce zor şartlarda çalışan insanlar işlerinden paydos saatinde ayrıldıklarında o soluk benizli yorgun halleriyle şükrederler. Yüz karası iş yapmadan emek vererek çalışan insan onuruyla evinin rızkını çıkartmaya çalışır.

Gelişen teknoloji nedeniyle geleneksel yöntemlerle üretim yapılan yerler kapandığı için insanlar ekmek kapılarından mahrum bırakılıyor. Yeni bir üretim anlayışı ve tarzında insansız üretimin önümüzdeki on yıllarda yaygınlaşması var. Bu tarz yaklaşımla tamamen robotların çalışacağı fabrikalar gerçeği karşısında insanlar için “ekmek kapısı” kavramı anlamını yitirecek.

Üretim, insandan bağımsızlaştıkça insanlarda gereksizleşme korkusu daha artacaktır. Bu gelişmenin ve korkunun toplum ve birey hayatında köklü değişimler getirmesi kaçınılmaz olacak ve sonuçta birçok şeyi kökten sarsacak gelişmelerle karşı karşıya kalınacağı için ülkemizde Sosyal Bilimlerin bu konuya daha fazla önem vermesi gerekiyor.

İnsansız robot fabrikası haberi çok çarpıcı: “Dünya’nın ilk insansız robot fabrikası olan hassas teknolojiler üzerine uzmanlaşmış ve cep telefonu modülleri üreten fabrika Çin’de kuruldu. İnsansız fabrika, geleceğin fabrikaları hakkında bizlere ipucu veriyor:

Nümerik kontrollü işleme makineler, robotlar, insansız sevkiyat kamyonları ve otomasyon sistemli depolama ekipmanları ile fabrikadaki tüm işler bilgisayarlar tarafından gerçekleştiriliyor. Teknik ekip ise merkezi kontrol sistemindeki bilgisayarların başında oturarak süreci kontrol ediyor.

Dongguan’daki Changying Hassas Teknolojiler Şirketi’nin cep telefonları modülleri üreten atölyesinde 60 robot kolu ve 10 üretim bandı 7/24 çalışıyor. Fabrika’nın genel müdürü Luo Weiqiang, bir robot kolunun 6-8 işçinin işini yapabildiğini, şu an 60 işçi çalıştırdıklarını ancak gelecekte bu sayının 20’ye düşeceğini öngörüyor. Robot sistemine geçmeden önce fabrika da bant sisteminde 650 işçi çalışırken şuanda 3 işçi tarafından kontrol edilebiliyor.

Robotlar iş başına geçtikten sonra kusurlu parça oranının %25’ten %5’e kadar düştüğü ve üretim kapasitesinin ayda kişi başı 8 bin parçadan 21 bin parçaya yükseldiği gözlemlenmiştir.
Bölgede insan iş gücünün yerine robotları getirmek için 943 milyar yuan (154 milyar dolar) gibi bir bütçe ayrıldı.

Böylece Çin “İnsan yerine robot” programının ilk adımını atmış oldu. 2016 yılına kadar “insan yerine robot” programı artarak devam edilmesi planlanıyor…”

Fotoğrafa baktığım zaman kapısı kapalı eski zamanların ekmek kapısını görüyorum. Üretimin durmuş olduğu bu mekândan kim bilir kaç aile ekmek yedi? İnsanlar buradaki gelir kapısından yaşama mücadelesi verdi. Geçmişte atölyeler dayanamadı, şimdilerde onların yerini alan fabrikalar dayanamıyor… Fabrika çağı milyonlarca insana iş imkânı sağladı, şimdi bu imkân giderek ortadan kalkıyor…

Teknolojinin, insan açısından yarar ve zararlarının sorgulanması gereken bir dönemdeyiz.

En Son Yazılar: