GÜLMEK

GÜLMEK

Hiçbir şeyi dert etme sen

Üzme sakın kendini sen

Ne olur böyle gülsen

Gülmek sana yakışıyor

Emel Sayın’ın seslendirdiği ‘’Gülmek Sana Yakışıyor’’ isimli şarkıda olduğu gibi hepimizin hiçbir şeyi dert etmeyip gülümsemesi etrafımızdakilerinde mutlu olmasını sağlıyor. Gülüyormuş gibi yapmak ne bunu yapana ne de karşısındakine huzur vermez.

Gerçek hayatta gülen yüzler giderek azalırken dijital dünyanın dili olan emoji aracılığıyla her gün çok sayıda gülen yüz görüyoruz. Akıllı telefonlar aracılığıyla en çok gülen yüz ikonu kullanılması şaşırtıcı ama gerçek.

Yaşamın içinde gülmek konusunda cimri davranılırken dijital dünyada alabildiğine cömert bir tutum sergileniyor. Oysa gülümsemek gerçek hayatta en güzel yüz ifadesidir. Karşımızdaki bir insanda göreceğimiz gülen bir yüz bizi de rahatlatır. Gülen bir yüzün etrafa yaydığı pozitif enerji adeta bir stres savar rolü oynar.

Aşırı maddiyatçılık, yalnızlaşma, ertelenmiş istek ve arzular yaşama sevincini erozyona uğratıyor. Demek ki gülmek için yaşama sevincini korumak çok önemli.

Tülay Arsoy, bu konuda şu tespitleri yapıyor: “…Güldükten sonra nasıl rahatladığınızı fark ettiniz mi? Gülmenin sağlığa birçok faydası vardır ve kahkahanın genellikle en iyi ilaç olarak lanse edilmesinin nedeni budur…

Bir kişi hangi yüzyılda doğmuş olursa olsun, yaşam her zaman çok stresli olmuştur. Önceki nesiller farklı nedenlerle de olsa, bugün olduğundan daha az stres veya zihinsel gerginlik altında değildi. Mizah ve kahkaha insanı kendi sorunları ve talihsizliklerinden bir anlığına da olsa uzaklaştırmaktadır. Bu yöntemin eskiden olduğu gibi bugün de etkili olduğu görülmektedir…

Kahkaha kişinin kendine güvenini artırır, yaşamın çatışma ve zorlukları ile başa çıkmak için zihinsel güç verir. Depresyondan çıkmaya yardımcı olur. Stresi azaltarak zihinsel sağlığı geliştirir, sadece birkaç dakika için bile olsa günlük hayatımızdaki tüm gerginlikleri unutmamızı sağlar. Kahkaha hayatın güzel yanlarını görmemizi sağlayan olumlu bir çerçeve içinde bakmamızı sağlar. Başkaları ile birlikte gülmek bağ kurmaya ve empati yapmaya yardımcı olur ve böylece bağlanmayı ve sosyal etkileşimi arttırır…”

Fotoğrafa baktığım zaman gözlerinin içi gülen adamı görüyorum. Elinde var olanla mutlu olmayı bilen insanın samimi gülümsemesini seyrediyorum. Günümüzde hırsın esiri olan kaç kişi bu gülümsemeyi yaşayıp gösterebiliyor?

Hayatımızın her anında gülmenin huzur verdiğini hatırlamalıyız. Huzurlu bir hayat için gerçek hayatta gülmeye önem vermeliyiz.